Afbakbroodjes

Regelmatig gaat Tjan vlak voor sluitingstijd nog even naar de supermarkt. De schappen zijn dan net weer bijgevuld en het is er meestal erg rustig. Ook gisteravond was hij bij zijn hofleverancier te vinden, dit keer met een niet onbelangrijke melk-en-keukenrollenmissie. Van rust was deze avond echter in het geheel geen sprake. Een uitgelaten en onmiskenbaar aangeschoten groepje van vier nogal ordinaire dames leek bezit van de winkel te hebben genomen, en duwde met veel kabaal en gegiebel twee afgeladen karretjes tussen de schappen door. Ze hadden de grootste lol, terwijl de overige klanten het kwartet enigszins geïrriteerd gadesloegen.

Binnen de kortste keren was de context duidelijk: de dames stonden op het punt om gevieren op wintersport te gaan, en deden hun vakantie-inkopen. Gezelligheid! Aanbeland bij de enige kassa die nog open was, moest Tjan zijn pas enigszins versnellen om te voorkomen dat hij áchter de luidruchtige leggings terecht zou komen. Zeker achteraf was hij blij dat dat hem gelukt was, want los van de gezamenlijke boodschappen wilden ze gezien de vele beurtbalkjes die ze op de band tussen de boodschappen hadden gelegd ook nog van alles en nog wat apart afrekenen. Terwijl hij de melk en de keukenrollen in zijn rugzak stopte – mission completed! – wierp hij nog een blik op de oogst van het kippenhok. Hun luidruchtige gehamster had vooral geresulteerd in tientallen pakken afbakbroodjes en -croissants. Tjan kon de verleiding niet weerstaan… ‘Het is te hopen dat ze een oven in hun appartementje hebben,’ zei hij, half tegen de zichtbaar naar sluitingstijd hunkerende caissière, half tegen de enige van het winkelende kwartet die even geen geluid maakte.

Even was het stil in de supermarkt. Daar hadden de dames blijkbaar niet aan gedacht, en de knuppel die Tjan in het kippenhok had gegooid maakte abrupt een einde aan de feestvreugde. Terwijl Tjan in de richting van de uitgang liep, ontstond er een levendige discussie. Waarom de hoofdboekster dan niet zeker wist of er wel of geen oven was (‘daar had je wel even op kunnen letten’), en of ze vorig jaar een oven hadden, en of ze er nu wel of niet goed aan deden om zoveel afbakbroodjes te kopen, en of er in het dorp nou een bakkertje zat of niet… Hoe het afliep hoefde Tjan niet eens te weten –  binnenprettig wandelde hij naar huis.

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Varia. Bookmark de permalink .

3 reacties op Afbakbroodjes

 1. erik zegt:

  Kijk dit is leuk. Dit soort opmerkingen mag ik dan ook graag maken … toch te hopen dat dat oventje er is, of de broodjes gewoon NIET meenemen he.
  Prettige dagen Tjan.
  erik

 2. Johan zegt:

  Heerlijk, dat knuppelen!

 3. Oh wat lijkt me dat een heerlijk gevoel, had ik het mar meegemaakt, geweldig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s