Het Groene Schaap

Onderstaande bijdrage stond al klaar. Vanwege een zanikend griepje zal het naar verwachting de komende dagen even stil zijn op deze site. Tjan duikt nu dan ook snel zijn bedje weer in.
Tot zo spoedig mogelijk!


In 1998 werd Tjan door de toenmalige bureauredactrice van uitgeverij Nijgh & Van Ditmar gevraagd of hij zin had om mee te denken over een vrolijk toneelstuk dat tijdens een familiedag door haar en haar familieleden zou moeten worden opgevoerd. Gezamenlijk bedachten ze via e-mail de plot, en in no time had een enthousiaste Tjan een aantal scenes uitgewerkt. Het blijspel vertelt het verhaal van een reformhuis, Het Groene Schaap, dat ten gevolge van falend management, hevige concurrentie, sluimerende romances en onverkwikkelijke intriges met de ondergang wordt bedreigd.

Ook vanuit New York werden scenes en zelfs liedjes aangeleverd, want niemand minder dan Arnon Grunberg, sterauteur uit het fonds van Nijgh en in 1998 tevens de schrijver van het boekenweekgeschenk, bemoeide zich naar hartelust met het toneelstuk. Saillant detail: Het Groene Schaap was de destijds door Tjan gebezigde bijnaam voor Grunberg – tijdens zijn bezoek aan het Boekenbal eerder dat jaar was de schrijver namelijk gehuld in een even opzichtige als potsierlijke groene bontjas. De eenmalige opvoering van de soap – in besloten kring en tussen de schuifdeuren – was naar verluidt een groot succes. Het scenario verscheen in een in eigen beheer uitgegeven, eenvoudig uitgevoerd boekje, waarvan er slechts 50 werden gedrukt en waarin Tjan en Arnon bedankt werden voor hun diensten.

Onlangs publiceerde antiquariaat En Passant de catalogus Liever duur dan helemaal niet te koop, een meer dan 200 items tellend overzicht van zogenaamde Grunbergiana. En ja hoor, onder nummer 85 blijkt ook Reformhuis Het Groene Schaap deel uit te maken van dit ultieme verlanglijstje voor Grunbergverzamelaars. De prijs van het boekje? € 175! En de spreekwoordelijke gek schijnt het er nog voor te geven ook…

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Varia. Bookmark de permalink .

9 reacties op Het Groene Schaap

 1. Tagrijn zegt:

  Kruip lekker je bed in en ziek even uit. En 175 euro voor een boekje met een bijdrage van Tjan. Dan worden wij toch maar verwend met iedere dag gratis log.

 2. teFre zegt:

  Heel veel beterschap! en goed uitzieken.

 3. Judith zegt:

  Wat leuk!
  Ik neem aan dat jij ook zo’n boekje in je bezit hebt?
  Sterkte met uitzieken!

 4. Jij ook al in de lappenmand, ik ook.
  Maar ja je moet er zo nu en dan toch even uit he.

 5. Frankie van Dam zegt:

  Is er nog een exemplaar “ Het Groene Schasp”te koop van Grunberg?

 6. Frankie zegt:

  Heb jij het boek Het groene schaap van Grunberg ondertussen ergens kunnen scoren??

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s